maya kisyova

theatre and literature

Навътре в камъка – документален филм за Иван Динков

Leave a comment

Navytre v kamaka

“… българинът живее и умира като глава на пирон…”

На 7 октомври в Дома на киното пред пълен салон се състоя премиерната прожекция на документалния филм “Навътре в камъка” посветен на Иван Динков, български поет. Сценаристи проф. Златимир Коларов и Валентина Фиданова-Коларова, която е режисьор на филма. Бидейки с различни функции в повечето филми на този тандем, наблюдавайки процесите и пътя, мисля, че това е най-сложният им проект. Не само поради особената сила на “обекта”, но и поради все още живия интерес към творчеството на поета, изследователското многообразие на специалистите -историци и литературоведи, осъзнатият принос за най-подходящото представяне на Иван Динков във второто десетилетие на XXI век. Три години работа по филма. Снимка от красивата младост на поета на плаката и още една премиера – книгата на Никола Иванов “Почит към Иван Динков”, събрала стихове, посветени на поета и приятеля, сценария на филма, много материали… “Той оказваше магнетично въздействие върху околните…”

Скъп подарък в ръцете ми – от ръцете на актрисата Белла Цонева. Книгата, на която е съставител самата тя – Иван Динков. “Почит към литературата”, в която има две негови пиеси… “Никой още не се е осмелил да ги постави.” – ми казва тя…

Кадрите, в които участвам, са импресионистични. Задачата, която Валя ми беше поставила, съдържаше два аспекта – жречески танц на самодива, която се съприкосновява с Божество извън канонизираните похвати, рискова и силна, смела и неуловима. Другият аспект беше еротичният транс на земната жена, която е средство за живот и красота.

“Актрисите са деца на Бога, които лекуват всички болки…”

От юни 2012 г., когато бяха снимките, до декември 2013 г., когато записвахме дикторския текст, изтече период, в който Валя беше във водовъртежа на собственото си око и трескаво отхвърляне и прегрупиране на визии, думи, коментари, съобразяване с хиляди неща, повярвала в твърдото иреално присъствие и интуитивно “редакторство” от страна на Иван. Професионалист. Говоря за Валя. Непривързване към нищо, изострена чувствителност към комбинаторика, търпение към всички участници в творческия екип.

Постфактум, проф. Златимир Коларов в едно изречение изговаря своята лична мотивация да работи по филма: “Аз съм лекар и за мен човешкият живот е над всичко. В този смисъл Иван Динков надхвърля идейните изблици на Виктор Юго и Христо Ботев, като казва: “Никоя победа не връща мъртвите.”

Получи се…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s