maya kisyova

theatre and literature

Кибритени лодки. New haiku book. Three authors, three languages. Recommend it!

Leave a comment

lodki 1

© Мая Кисьова
Свещеното 3 в три почерка

„Кибритени лодки” – триезична книга на три авторки – Диляна Георгиева, Дарина Денева и Весислава Савова. Издание на Фондация Lexema, съвместно с ИК „Пергамент”, в рамките на програмата за издаване и разпространение на съвременна българска литература.
Елегантно книжно тяло, изработено с вкус и фино отношение към съдържанието.
Деликатна редакция и стимулиращ предговор от Петър Чухов.
Чудесна визия от Иво Рафаилов – движението е така неуловимо, че са видими само носовете от изгорели кибритени клечки, а парадоксът, заложен в хайку, потъва в реки от пясък, които пазят траекторията на невидимото. Окончателната камерност на хайку се фокусира в образа на кибритените лодки, избрани от заглавието:

„есенен дъжд
в пресушения фонтан
кибритени лодки” – автор Диляна Георгиева.

Различими и интересни са трите части на книгата.
Общата атмосфера на Диляна Георгиева впечатлява със звукови картини. Нерядко се появяват познати символи, а изненадата идва от неочаквания контекст, който създават другите строфи. Например:

„спукано гърне
децата играят на криеница
в музея”.

Дарина Денева владее кинематографичната образност. Емоцията в тъканта на лексиката е овладяна и затова паметта на читателя пази дълго внушенията:

„първото цвете за мама
маргаритка
откъсната с корена”.

Невинно-дълбоката ирония на Весислава Савова е недвусмислено разбиране за парадоксите в живота. Насладата е хуманистичният резултат от съчетаването на антиподи:

„горчиво кафе
на масата къщичка
от захар на бучки”.

Надали има друг жанр в който авторите така искрено се радват на сполуките на колегите си. Причини колкото искаш – бързо се пише, бързо се чете, бързо се усмихваш, бързо комуникираш, и то с хайку-приятели от цял свят.
Тематичният диапазон в „Кибритени лодки” е без хоризонт – така, както между първото хайку – за Великденското яйце, и последното – за жената, която сама сваля роклята си – присъства цялото човешко битие. Настроенията са от високата чуваемост на божествените звуци, до ниската гъстота на смъртта.
Интересно е да се наблюдава как пишещият хайку се освобождава от суетата на собствената си биография. Този, който е станал дисциплинирана струна, превърнала формата в рефлекс, започва своя паралелен хайку-живот, разпознаваем единствено от съмишленици. „Дзен ум – ум на начинаещ” е универсалният ключ. Иначе – заглавие на Шунрю Судзуки. Филтърът на чувствителността към хайку работи само когато тялото и умът изпитват невинен възторг към света.Разбира се, шинто е повод за детска театралност, докато се усети какво е това „шинто”. Детска, а не измамно-имитационна. В този ред на мисли, като погалено от Башо звучи и изглежда:

„хвана се!
с пеперудата в сака
лек ветрец

got it!
light wind in the net
with the butterfly

поймала!
с бабочкой в сачке
легкий ветерок” – автор Дарина Денева.

Книгата не само представя най-добрите 99 – а колко още техни сполучливи знаем! – от Диляна, Дарина и Весислава, но и предлага красотата на трите езика в малката словесна картина, каквато е хайку. Редактор на английския текст е Анджела Родел, а на руския – Наталия Седенкова и Наталия Слатинска.
99 истории в 3 D, защото съвременният хайджин възприема света по нов смислово-пространствен начин. Особено последователно това се наблюдава в мъдрата усмивка на Весислава Савова:

“дъжд
облачето което снимах
сутринта”

Много от публикуваните хайку са награждавани в национални и международни конкурси, публикувани в престижни световни сайтове и специализирани издания за хайку. Трите авторки редуват писането с изучаването на майсторите. Смирени и богати.

Насладете се на тази книга.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s