maya kisyova

theatre and literature

За пътя на най-малкото ми литературно дете “ВИЖ КАКВО” – в. Екип 7

Leave a comment

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=17314&Itemid=30

Мая Кисьова участва в ТВ формата „Ръкописът“
12 August 2015

14 July 4
Известната актриса и писателка с разградски корени Мая Кисьова се впуска в предизвикателството на новия телевизионен формат „Ръкописът”, който тръгва през есента в ефира на БНТ. Авторът на шест книги ще се състезава в шоуто за таланти, изкушени от литературата, с дебютния си роман – „Виж какво“.

Ръкописът на Мая Кисьова е забелязан още в първия етап на надпреварата при подбора на 200 творби, оценявани от тричленно жури, съставено от утвърдени български писатели.
Във втория етап на състезанието избраните 120 автори, изправени по двойки едни срещу други, са преодолели различни препятствия, за да убедят журито, че техният роман е най-добрият. След кастинга ръкописът на актрисата се оказва сред финалните 72 творби, които ще влязат в оспорвана битка. Всеки от участниците ще трябва да покаже пред хиляди телевизионни зрители способността си да работи с думите, да реагира на различни литературни предизвикателства и да отстоява голямата цел – публикуването на неговия роман от издателство „Сиела“.
За своя ръкопис Мая Кисьова разказва, че той не е бил планиран, предвиден или мечтан.
„Един ден е заиграх със словосъчетанието „виж какво“, то се оказа магическо и доведе романа при мен и аз го написах с огромна лекота и удоволствие.
В книгата са вплетени четири сюжетни линии – българска актриса се подготвя за Америка; екзотично пътешествие в Израел; млад режисьор поставя „Хамлет“; един баща намира дъщеря си. Автобиографични елементи има, но те принадлежат на миналото, настоящето и бъдещето на персонажите. От Коледа до Великден героите преживяват пълен катарзис.
35 парчета текст започват с фразата „виж какво“, а последните седем с „какво виждам“. Да, за виждане става въпрос в този роман”, разказва Кисьова.
В своята кариера като писател тя има издадени шест книги – лиричните творби „39 спирки по пътя“ и „Три луни“; „Словесни репетиции”, монографията „Исторически аспекти на релацията Актьор – Драматург“, „еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник“ и двуезичната книга с хайку „Майска утрин“.

Антония КИРИЛОВА

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s