maya kisyova

theatre and literature

Нашият късометражен филм Fortress – Крепост – Festung участва в голямата изложба-инсталация в САМСИ 10. 09. – 11. 10. 2015

Leave a comment

Fortress
http://www.goethe.de/ins/bg/bg/sof/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20599535

Нуждаем се от крепост, дървена, каменна, духовна, аналогова, дигитална,глобална, която да ни защити. ДАЛИ?

„Крепост” е съвместен проект между САМСИ, Гьоте-институт София и фестивал UAMO Мюнхен с куратор Надежда Джакова и включва изложби и семинари на тази тема в София и Мюнхен.

Aктуалната изложба “Крепост” може да се разглежда като слeдствие на поредицата изложби “Ситуация София”, организирана от Надежда Джакова и Свилен Стефанов заедно с Ваня Кубадинска и Енцио Ветцел от Гьоте-институт, но същевременно и като предчувствие за една нова, променяща се Европа. Каква е нашата „крепост“ и искаме ли да останем в нея?

Обградени от общата стена на музейната зала, произведения на сайт спесифик арт, фотография, живопис, графика и късометражно кино – напълно различни откъм медии, конценции и авторски подходи, биват неочаквано съпоставими, обединени в общата „крепост”.
Как може да стане достъпна тя? Проектите на авторите Александър Вълчев, Галя Йотова, Ивайло Христов, Камен Старчев, Людмил Лазаров и Яна Лозева представят различните подходи.

В изложбата ще бъдат прожектирани и три късометражни филма на тема „Крепост”, създадени по време на семинар, организиран от Гьоте-институт София с немския режисьор Рихард Бланк. Експерименталните филми на Анна Николова, Елена Геновска, Милена Илиева, Силвия Пешева, Мая Кисьова, Смилен Савов и Анастас Джидров дават един възможен отговор: те подхождат към града по няколко различни начина и придружават героите по ежедневния им път.

Произведения от изложбата ще бъдат показани на фестивала UAMO 2016 в Мюнхен заедно с творби от още 10 града, между които Атина, Мексико Сити, Амстердам, Виена и Прага.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s