maya kisyova

theatre and literature

Светлина от газената лампа до… LED. Европейска нощ на учените. София. БАН, Стъпки 8

1 Comment

25 Sept 18

СВЕТЛИНА – темата на Европейската наука за 2015 г. и премиерата на сборник Стъпки 8 – стихове от български учени – бе поводът да прекарам няколко часа в голямата зала на БАН. Тънка но тежка книжка с корица от доц. д-р Светлен Тончев, чиято изложба съпътства ярко и загадъчно Нощта на учените 2015. Съдържанието – поезия на хора, посветили се на науката. Интересен сборник по няколко причини – участниците в по-голямата си част не се познават – работят в различни области, а поетичното изразяване е допълнителна част от вътрешния им свят, която не е била дисекцирана от претенциозно жури, а съхранена от съставители. В строфите могат да се открият термини от ядрената физика, медицината, биологията, химията. Но те стоят съвсем естествено, дори да не ги разпознаете веднага, ще посегнете към речник, ще прочетете биографията на автора-учен, ще прибавите още малко светлина към знанието и опита си… Вечерта редува научни презентации с музикални изпълнения. Седя под портретите на Васил Друмев и Иван Ев. Гешов. До мен дама в достолепна възраст крои на глас планове как ще пътува до Лондон, за да допълни знанията си по история и… алергология за да допише новата си книга… Не мисля за нищо, освен случващото се – заслужен акцент върху приносите на българската наука в областта на квантовата физика, лазера, твърдите тела, молекулярната биология.
Намирам се в балансиран но върхово активен преход. Между първия и втория си семестър като докторант в НБУ. Между последните си дни като информатор в Център по ревматология и първите си дни като експерт “Връзки с обществеността” в Сатиричен театър “Алеко Константинов”.
За 7 месеца общуването ми с водещи български учени и практикуващи лекари в областта на ревматологията, с пациенти, със собствената ми чувствителност да разпозная готовия да бъде излекуван, за разлика от негативно скования от болестта – това се живее – не би могло да се прогнозира или измисля. Редките, но на място разменяни думи с председателя на Съюза на българските лекари-писатели “Димитър Димов” проф. Златимир Коларов, Д.М., бидейки част от един отработен механизъм на Център за доболнична помощ, в който се обучават студенти, извършват се клинични проучвания, професорите изнасят лекции в чужбина и правят всичко възможно да адаптират съвременни начини на лечение у нас, въпреки административно-законовите изоставания – всичко това ме дисциплинира още повече. Дисертационният ми труд се разви, а младежката мечта да бъда лекар се срещна с възможността да допринеса за добрия ред в ДКЦ Фокус 5. Да общувам с медицински сестри – или както ги наричам “феички” – които са в перманентна кондиция за всякакви предизвикателства…
Слушам внимателно презентациите и съм изпълнена с гордост и благодарност, че наши учени са дали много за развитието на водещи технологии, изобретения, не винаги в най-добрите условия, но с най-добрите идеи в главите си… Те се вълнуват, чисти като деца, които си играят с малки планетки и слънца. Без суета, но с естетика. Без излишни думи. И стиховете им са такива. Да, моите 5 хайку стоят добре. И понеже светлината е темата на годината, едно от тях е в синхрон:

истинско слънце
сенките на актьорите
в една посока

Advertisements

One thought on “Светлина от газената лампа до… LED. Европейска нощ на учените. София. БАН, Стъпки 8

  1. Pingback: Библиотеката на Startup Factory - Startup Factory

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s