maya kisyova

theatre and literature

Любов от пръстчета (притча)

Leave a comment

публикувана в проект http://manupropriatrd.blogspot.bg/2016/01/blog-post_28.html,

в диалог с творбите на резбаря Веселин Митев.

© Мая Кисьова

“Love Loves to Love Love”

 James Joyce

Имало едно време едно мъжко семейство. Откъде се взели тези четирима братя и техния баща никой не знаел. Откакто се помнели били много задружни – на една ръка живеели, в една посока гледали, имената им си приличали. Е, понякога се прегъвали, а друг път – се перчели.

Показалецът се казвал Влюбен. Той обичал да посочва. Най-вече когато думите не му стигали да изрази чувствата си. Понякога  допирал челото и се задържал там, докато просветнела нужната мисъл. Друг път се изправял така  заповеднически, че бащата прибирал братчетата му към дланта, докато Влюбен не постигнел целта си. Най-меко  докосвал устните – за да помълчат, да съберат сладост. Я за комплимент, я за песен. Най-тъжно му било да избърсва от клепачите някоя сълза. Защото не винаги любовта била споделена.

Средният брат бил Любовник.  Предпазлив, грижлив, справедлив – да, всички правели любов с него. Но той съумявал да остане справедлив. Толкова, колкото можел да бъде справедлив Дон Жуан. Единственото, което го спасявало, била липсата на памет. Той започвал всяка своя любовна история винаги отначало. Затова стърчал над всички останали и старостта никога нямало да има шанса да го прегърби.

Любим било името на безименния брат. Как така име на безимен – ще попитате. Любим бил толкова богат от харесването и предпочитанията към него, че нямал нужда от паспорт дори.  Той бил обичан, скъп на всички, често го украсявали с красиви пръстени. Като чуеш: „Любима майка… Любимо дете… Любима книга… Любим писател… Любим спомен…” – първо в сърцето ти възниква усещането за доверие, безусловие, отдаденост, жертвоготовност дори. Когато нечии трепетни устни прошепнат: „Моят любим  ще дойде.” – не бързаш да питаш кой е той, как му е името. А се наслаждаваш на щастливото притежание на една илюзия.

Най-малкото братче било кутрето и всички му викали „Ей, Гадже!” И хич не ги било еня, че това „Гадже” идва от цигански. И че никой не го взема на сериозно.  Нито вид като вид, нито род като род си има – ни жена, ни мъж, ни момче, ни момиче.  А едното само любовно влечение между двама. Затова все се чупи и вие, наднича и бърза. И колкото и да му стърчи порасналият нокът (я лакиран, я не), не може да види по-далеч  от изчервения нос.

Дошла зимата. Четиримата братя така замръзнали, че забравили имената си. Но не това било най-страшното. Те се допрели плътно един до друг, сгънали се на три. Да, посгрели се. Но силата я нямало. Някой липсвал, за да стане юмрукът здрав и горещ. Баща им, палецът го нямало. Искали да го извикат, но освен „Тате, татеееее…!!!” – и неговото име забравили…

  • … еликсир някакъв беше!…
  • … не, тест беше!…
  • … роман!
  • … стих!
  • … хороскоп!

Малкото Гадже почти налучкало: „Любовта с метър мереше, любовен калкулатор имаше, любовни sms-и пращаше на самотните хора, за да ги зарадва и стоплиииии!”

Тогава по-големите му братя си спомнили изведнъж името на бащата и го призовали при тях:

„Любовен татко! Ти, който можеш да погалиш и да прегърнеш всички ни! Който си нашата воля, стабилност, морал и духовност! Ела да ни сгрееш!”

Палецът Любовен разтъркал замръзналите си момчета, усмихнал им се, закръглил общия им юмрук и възцарило спокойствие и равновесие.

Всички забравили за студа и започнали да ловят снежинки смело-смело…А те, снежинките, от любовните пръсти се топели, но никой не бил тъжен, защото да се разтапяш от любов си е много даже положително занимание.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s