maya kisyova

theatre and literature

Liber Novus на К. Г. Юнг на български език!

Leave a comment

KGU_1Снощи в Камерната зала на Младежки театър “Николай Бинев” беше тържествената премиера на внушителния труд на Карл Густав Юнг “ЧЕРВЕНАТА КНИГА Liber Novus”, за чието издаване на български език ИК “Изток Запад” получи сърдечната благодарност и респект на публиката. И многократните аплодисменти за преводача Пламен Хаджийски, научния редактор Валерия Дилова – единственият сертифициран от Централата “К. Г. Юнг” юнгиански психотерапевт от България, която каза на присъстващите, че тази книга, която българските учени от години четат на чужди езици и скрити ксерокопия, от днес може със своето въздействие да стане повод за дълбока промяна за всеки неин притежател. С видео от Франция се включи и другият научен редактор д-р Владимир Симов, чието изключително компетентно, интересно и талантливо поднесено слово зареди приповдигнатата енергия на залата.

KGU_2Собственикът на ИК”Изток Запад” Любен Козарев разказа за дългите години преговори с наследниците на Юнг, избора на преводач и екип, за професионалната си мотивация този повече от век скрит труд на Юнг да бъде достояние на българския читател в този стъписващ с обема и красотата си том. “Тази книга – обяви философът-издател – открива нашата нова поредица “Книги за избрани.” Актьорите Валентин Ганев и Елена Телбис прочетоха откъси от “Червената книга” и публиката искаше още, и още. На видеостена бяха показани майсторски нарисуваните от К. Г. Юнг мандали и сюжети, без намерение някога да бъдат показвани пред когото и да било. Прозвуча и гласът на големия учен, писател и човек.

“Червената книга” вече е в ателието ми, седи на белия стол и очаква да бъде разтворена. Преди това, аз я прегръщам. Защото самата й премиера ми напълни душата. А произволната страница ми “подарява” фразата:

“…Божественото иска да живее с мен. Съпротивата е напразна. Питах мисленето си и то рече: “Намери си образец – да ти покаже как трябва да се изживява божественото…” – базисната провокация на книгата, чието послание е, че Божественото е във всеки един от нас.

Още едно доказателство, че подетата от Любен Козарев инициатива “Чета, следователно съм” – работи.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s